En het bloed der onschuldigen blijft vloeien.

Sessie nr 2 van 17 maart 2024 –Nederlandse vertaling-  origineel Frans.

Plaats : Mezzaverde en Belgique

Opmerkingen van Wivine in en na het artikel van Reporterre.

Enquête — Mijnen en metalen

Grondstoffen

Een verborgen belang in de oorlog in Oekraïne:

Artikel van Reporterre Franse onafhankelijke ecologische media

9 december 2022.

https://reporterre.net/Un-enjeu-cache-de-la-guerre-en-Ukraine-les-matieres-premieres

De monopolisering van grondstoffen die op Oekraïens grondgebied liggen, ligt aan de basis van een conflict waarin de stemmen van nationale en industriële machten voorrang krijgen boven die van de Oekraïners.

Titaan, olie, ijzer, gas, mangaan... De controle over fossiele hulpbronnen en mineralen die op Oekraïens grondgebied begraven liggen, vormt de kern van het conflict. En heeft prioriteit boven het milieu en de belangen van de bevolking.

De Russische invasie van Oekraïne, begonnen in 2014 met de annexatie van de Krim en de Donbass, is de trieste projectie van de nieuwe nationale identiteit die Vladimir Poetin heeft gevormd sinds zijn machtsovername, militaristisch, expansionistisch en antiwesters.

Galia Ackerman beschreef op briljante wijze in --Le Régiment immortel (red. Premier Parallèle, 2019)-- dit beleid dat de Russische samenleving versterkte rond een nostalgisch messianisme van Groot-Rusland, waarvan Oekraïne een integraal onderdeel zou zijn.

Opmerking Wivine : Dit is volgens mij een westerse subjectieve visie die hier is ingeslopen waar een paar belangrijke details uit het nabije verleden van het westerse beleid in Oekraïne werden uitgelaten om Rusland als agressor te bestempelen, dus de slechten. Het verandert echter niets aan de feiten. Het verandert wel de perceptie van de burger, die neiging heeft om alles en iedereen te bekijken in ‘goed en kwaad’ of ‘wij zijn de goeden en de anderen zijn de slechten. Alles wat de goeden doen is altijd verantwoord.

Dit is een oud trucje, die het nog altijd doet, om in ons haat op te wekken tegen onze medemens. Ik heb meer dan 50 jaar geleden Psychologie gevolgd aan de universiteit van Brussel. Toen deed men al testen op studenten om te zien hoe mensen zich een oordeel vormen over anderen. Hoe men de mening van mensen kan manipuleren. Daarom kan ik het zo goed herkennen en is het voor mij gemakkelijker om uit die val van ‘ik ben de goede en de andere is de slechte die moet afgestraft worden’ uit te blijven.

Ik ben ook Belg, Vlaming via mijn vader. Ik heb jaren moeten toe zien hoe men de Vlamingen opzette, via de politiek en de media, tegen de Walen. Vanaf toen kreeg ik problemen met mijn Waalse vrienden en kennissen die zich aangevallen voelden – en ook met mijn Vlaamse vrienden toen ik de Walen wilde verdedigen. Ik vond het een vreselijke tijd. Het is nu gekalmeerd, maar niet helemaal weg. Als ik reis naar andere landen, ook buiten Europa en men vraagt van welk land ik afkomstig ben dan zeg ik België. Dan volgt de vraag : van het noorden of het zuiden? Dan antwoord ik van het noorden. Dan volgt onmiddellijk de afwijzende blik want de media heeft op een moment wereldwijd een negatief beeld opgehangen van de Vlamingen. Zelfs in Belize kwam het in de kranten en die mensen weten zelfs niet waar België ligt.

Kunt u zich voorstellen hoe dat aanvoelt? Als bevolkingsgroep wereldwijd gestigmatiseerd te worden voor de belangen van politieke en financiële groepen die zich van een mens niets aantrekken? Men kan zich daar niet eens tegen verdedigen. Hoeveel bloed dat er nog altijd vloeit over heel de wereld voor die redenen?  Lees verder en ik hoop dat iedereen zal begrijpen dat haat en kwaadsprekerij de middelen zijn om de ene bevolkingsgroep tegen de andere op te zetten zodat oorlogen en terroristische bewegingen blijven bestaan, er wereldwijd gebieden zijn waar er schijnbaar nooit vredesakkoorden kunnen bereikt worden, en het geweld verantwoordt wordt om de ware doeleinden te verdoezelen van hen die de financiële en politieke macht hebben met ideologische, politieke en financiële doelstellingen op heel lange termijn.

Lees verder – geopolitiek is een interessant onderwerp dat ik al meer dan 10 jaar volg. Als er ergens een conflict is of optreed, ga ik onmiddellijk na wat er daar in de grond steekt! Zelfs watervoorziening kan een strategisch doelwit zijn voor sommige landen en regio’s.

Maar dit conflict is ook een gevecht voor metalen, olie en gas, die sinds 2014 is blijven intensiveren. Omdat de toenadering van de Oekraïense regeringen tot de westerse machten, de Verenigde Staten en de Europese Unie in staat heeft gesteld de winning van grondstoffen uit dit rijkelijk bedeelde land te plannen. Een casus belli (aanleiding tot oorlog) voor Moskou.

Toenadering tussen Oekraïne en het Westen, verlies van toegang tot en controle over grondstoffen: het werd te veel voor het Rusland van Vladimir Poetin.

In 2010 werden in Oekraïne grote hoeveelheden schaliegas ontdekt. De grootste bevindt zich in Yuzivska in de regio Charkov, in het oosten van het land. De reserves zouden overeenkomen met een derde van het jaarlijkse gasverbruik van Oekraïne.

In 2013 zijn er vergunningen verleend aan de Amerikaanse bedrijven Shell en Chevron.

Tegen een achtergrond van corruptie: de toenmalige minister van Grondstoffen, Mykola Zlochevsky, was tevens president van Burisma Holdings, een van de grootste particuliere gasbedrijven in Oekraïne. Deze groep, waarvan bekend is dat ze dicht bij Joe Biden staan, rekruteerde zijn zoon Hunter Biden in 2014 voor de raad van bestuur.

Het gigantische Yuzivska-extractieproject veroorzaakte tegenstand van inwoners van de regio, die zich mobiliseerden tegen de watervervuiling die zou voortvloeien uit hydrofracturering, een techniek die in Frankrijk verboden was. Maar deze campagne, zo bevestigt het Oekraïense strategische communicatiecentrum, werd uitgebuit door Rusland, ‘meestal volkomen onverschillig tegenover milieukwesties’: dit land zou grotendeels de beweging ‘Schaliegas is de dood van Donbass hebben gesteund.

De grootste gasvoorraden van Europa

Hoewel Oekraïne afhankelijk is van het Russische bedrijf Gazprom, beschikt het land na Rusland over de grootste gasvoorraden van Europa. De exploitatie van deze reserves zou het land niet alleen in staat hebben gesteld autonomer te worden, maar ook Amerikaanse bedrijven in staat hebben gesteld zijn gas naar Europa te exporteren, ten koste van Gazprom.

Een soortgelijk scenario vond in dezelfde periode plaats voor de kust van de Krim. Na de ontdekking van aanzienlijke olie- en gasvoorraden in de Zwarte Zee verkregen Exxon Mobil, Shell en Chevron in 2012 exploratie vergunningen. Eind november 2013 tekende Oekraïne ook een overeenkomst met EDF en het Italiaanse ENI voor de exploitatie van koolwaterstoffen in het oosten van de Krim, gericht op de productie van 3 miljoen ton olie per jaar. Al deze projecten “werden opgegeven of opgeschort door de annexatie van de Krim”, merkt Maksym Bugriy, Oekraïens analist, op.

Volgens Robert Muggah van het Canadese strategische analysebureau SecDev zorgden de veroveringen van 2014 ervoor dat Rusland “de helft van de conventionele olie van Oekraïne, 72% van zijn aardgas, en het grootste deel van zijn productie en steenkoolreserves kon controleren. Deze laatste bevinden zich in Donbass, ooit een van de belangrijkste steenkoolproductielocaties van de USSR (Unie van Socialistische Sovjetrepublieken) en de geboorteplaats van Stachanov, de mijnwerker die de legendarische figuur van de Sovjetarbeider werd.

Een strategische ondergrond.

Sinds de invasie in februari 2022 heeft Rusland volgens SecDev bezit genomen van 41 kolenmijnen, ongeveer vijftig gas- en olielocaties en ongeveer tien strategische mijnbouwafzettingen.

Er wordt in Oekraïne dus ook een strijd gevoerd om metalen. De ondergrond van het land bevat aanzienlijke afzettingen die door de Oekraïense geologische diensten geschat worden op een waarde van 7.500 miljard dollar. Oekraïne staat op de vijfde plaats in de wereld vanwege zijn reserves aan ijzer, grafiet en mangaan – twee cruciale elementen voor de productie van elektrische batterijen.

Het is ook de zesde grootste producent van titanium ter wereld, een strategisch metaal voor de productie in de luchtvaart, en bevat aanzienlijke hoeveelheden lithium, koper, kobalt en zeldzame aardmetalen, die zowel in de energiesector als in de elektronica en defensie worden gebruikt. Daarom sloot de Europese Unie in juli 2021 een partnerschap met Oekraïne voor strategische metalen en batterijen. Een samenwerking die in 2014 werd geïnitieerd (na de Maidan staatsgreep en afzetting van de democratisch verkozen president die de voorkeur gaf aan een goede verstandhouding met Rusland) en geleidelijk werd versterkt vanaf de inauguratie van de prowesterse regering van Porosjenko.

Dit partnerschap beantwoordt aan de wens van de Europese Unie – en in bredere zin van de NAVO – om de aanvoer van grondstoffen voor haar industrie veilig te stellen, ondanks de Chinese en Russische monopolies. In theorie zijn dit ‘overgangsmetalen’; in de praktijk is het doel veel breder. Het zou bijvoorbeeld de import van

-          titanium garanderen, die van doorslaggevend belang is voor Airbus en Safran;

-          zirkonium, waarvan driekwart wordt gebruikt voor kernenergie;

-           scandium, een bijproduct van de titaniummetallurgie dat wordt gebruikt in brandstofcellen en ultralichte legeringen in de luchtvaart; of

-          molybdeen, gebruikt in superlegeringen, schermen en elektronische chips.

-          Voor de productie van halfgeleiders is de Amerikaanse industrie ook voor 90% afhankelijk van neon van ultra zuivere kwaliteit, geproduceerd in Odessa met behulp van gas uit staalfabrieken.

Voorafgaand aan dit partnerschap heeft Oekraïne zich ertoe verbonden zijn mijnen en metallurgische industrie te privatiseren, samen te werken met de Europese (EuroGeoSurveys) en Amerikaanse (USGS) geologische diensten en een “Investment Atlas” in het Engels op te stellen waarin de beschikbare kritische metaalafzettingen worden gecatalogiseerd. Volgens Ukraine Invest identificeerde het in 2021 -  8.761 deposito's.

Vanaf 2016 begon de overheid haar mijnbouwvergunningen te verkopen via elektronische veilingen.

Tussen 2018 en 2021 is het aantal toegewezen vergunningen gestegen van 150 naar 377 en het aantal elektronische veilingen van 10 naar 160.

In 2019 wordt Metinvest, het metallurgische bedrijf van Rinat Akhmetov, de rijkste man in Oekraïne, geassocieerd met de reus Glencore (gevestigd in Zwitserland) om een van de belangrijkste ijzervoorraden van het land te exploiteren, in Shymanivske, niet ver van Zaporizhia.

Strijd om grondstoffen

In 2021 verwierf het Oostenrijkse bedrijf European Lithium de lithiumvoorraden van het land, waaronder die van Shevchenkivske, gelegen in Donbass.

Grafietmijnen in de Mykolayev-regio in het zuiden van het land zijn gegund aan het Australische bedrijf Volt Resources.

Na de invasie van de Krim werd de Russische*** gigant DF van zijn titaniummijnen ontdaan, terwijl de andere voorraden van het land nu worden geëxploiteerd door het Oekraïens-Amerikaanse bedrijf Velta Resources.

(Nota Wivine :Groep DF is een internationale groep van bedrijven, waarvan de grote investeringen geconcentreerd zijn in stikstof en titanium. De oprichter van de Group DF is Dmitry Firtash, een prominente Oekraïense zakenman, filantroop en investeerder en gasbedrijven. Bezat een titaniummijn op de Krim. Het is geen Russchische groep).

Deze deposito's zijn net zo strategisch voor de NAVO-landen als voor Rusland.

Volgens Olivia Lazard van het Carnegie Instituut “is het duidelijk de bedoeling om toegang te krijgen tot dezelfde hulpbronnen die Europa nodig heeft om zijn klimaatwet toe te passen”.

Rusland is nu al de op een na grootste producent van aluminium ter wereld en de grootste exporteur ter wereld van nikkel, dat voor batterijen wordt gebruikt. Het domineert ook de palladiummarkt die met name wordt gebruikt voor de productie van brandstofcellen.

De afhankelijkheid van het westen van deze grondstoffen is zodanig dat de London Metal Exchange besloot de verkoop van Russische metalen niet meer te verbieden (wegens de sancties tegen Rusland).

Volgens Olivia Lazard probeert Moskou een plaats voor zichzelf te verwerven op nieuwe energiemarkten en tegelijkertijd zijn status als belangrijke exportmacht te versterken. Dit is de reden waarom het offensief in Oekraïne moet worden geplaatst “in de bredere context van de manoeuvres van de Wagner-groep, een huurlingenbedrijf dat informeel verbonden is met het Kremlin, waarvan de eigenaar ook extractiebedrijven als Lobaye Invest leidt, die nu aanwezig zijn in Afrikaanse landen die rijk zijn aan minerale hulpbronnen zoals Mozambique, Madagaskar, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

De Russische agressie tegen Oekraïne heeft daarom ook als achtergrond een gevecht voor de ontginning van kritieke, strategische materialen, waarvan het eerste slachtoffer de Oekraïense bevolking is.

Geopolitieke botsingen en ontginningsprojecten verplaatsen de Oekraïense bevolking ver naar de achtergrond.

Op 16 november (2022) namen de Oekraïense premier, Denys Shmyhal, en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Ruslan Strilets, deel aan de ‘Grondstoffenweek’ die in Brussel werd gehouden in aanwezigheid van Maroš Šefčovič, Europees commissaris en initiatiefnemer van de metalen partnerschap met Oekraïne.

Laatstgenoemde herinnerde bij deze gelegenheid aan de voorwaarden van het partnerschap: “Het zal Oekraïne helpen de EU te integreren, en het vertegenwoordigt voor de Europese Unie een essentieel element in het consolideren van onze grondstoffenvoorziening en onze geostrategische status. »

Ondanks de bombardementen verzekerde minister Ruslan Strilets dat de hervorming van de (Oekraïense) Mijnwet bijna voltooid was en dat het bureau dat vergunningen afgeeft operationeel was, “ten dienste van investeerders die na de oorlog en zelfs vóór de overwinning (op Rusland) naar voren zullen komen”.

Jürgen Rigterink, vice-president van de Europese Ontwikkelingsbank, specificeerde dat het de belangrijkste investeerder in het land was, met een bedrag van 19 miljard euro, fondsen waardoor "Oekraïne een supermacht op het gebied van grondstoffen zou kunnen worden".

Welke onafhankelijkheid van Europese belangen?

Oekraïne droomt van onafhankelijkheid, en daarom steunde een meerderheid van de Oekraïners de toenadering tot de EU. Maar welke manoeuvreerruimte zal er overblijven voor de leiders van het land als het nodig is om de tientallen miljarden euro's aan leningen terug te betalen die zijn aangegaan bij de EBWO, de Wereldbank, de Verenigde Staten en de Europese landen die hun natuurlijke hulpbronnen begeren?

“We zullen Oekraïne niet alleen herbouwen, maar we zullen het ook beter en groener herbouwen”, verzekerde Maroš Šefčovič de Oekraïense ministers op 16 november (2022).

Maar kan men Oekraïne ‘groener’ herbouwen door van het land het mijnparadijs van de Europese industrie te maken? Wanneer we weten dat mijnbouw de meest vervuilende industriële sector en de grootste afvalproducent ter wereld is.

Wat denkt het Oekraïense volk?

Sinds 2004 hebben inwoners van de Mariupol-regio in Donbass zich verzet tegen de exploitatie van de zeldzame aardmetalen en zirkoniumafzettingen van Azov vanwege de risico's van radioactieve vervuiling en hebben ze tweemaal de onderbreking van de afgifte van een vergunning verkregen. De laatste veiling van het deposito in januari 2021 leidde tot grote protesten in de districten Manhoush en Nikolske.

Zullen de Oekraïners, zodra de oorlog voorbij is, niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat, terwijl ze probeerden de Russische aanvallen en bombardementen te overleven, hun regio's werden verkocht aan (Europese en Amerikaanse) mijnbouw- en gasbedrijven?

Einde.

Wivine-opmerking:

Het is ook om deze redenen dat het bloed van onschuldigen al honderden jaren over de hele wereld blijft stromen!

Wie zijn de goede? Wie zijn de slechten?

Er zijn zeker andere manieren om met elkaar om te gaan en hulpbronnen te delen zonder ze te hoeven stelen, zonder bloed te vergieten door bevolkingen tegen elkaar op te zetten, door hele populaties in armoede te houden zonder enige hoop op verbetering.

Mensen voelen het intuïtief, er beweegt iets in hun hart en ze krijgen weer hoop. Er zijn Staatshoofden opgestaan en er zullen er over de hele wereld nog meer opstaan, met een veel hogere moraal, ethiek en bewustzijn.

Er is al een nieuwe generatie actief en een nieuwe jeugd geboren die het gezicht van de wereld aan het veranderen is.

De tijd van de rechtvaardigen is aangebroken, de dobbelstenen zijn geworpen en het wiel draait feilloos naar innerlijke en uiterlijke vrede en geluk.

EINDE.

MEZZA VERDE GROEP.

https://www.mezzaverde.com